Notater |
- (Research):Fæstebrev fra Peder Nielsen
Peder Nielsen ses den 29. april 1788 af Holger Reedtz Thott til stamhuset Gavnø, Lindersvold, Strandetgaard, Voergaard og Rugtved at have faaet fæstebrev paa gaarden Kærskov. Foruden de sædvanlige betingelser om landgilde, hoveri, kongelige skatter og contributioner etc. maatte Peder Nielsen i fæstebrevet love, at hans forældre skulle nyde frit og nødtørftigt husly og ophold paa gaarden, saalænge de levede, og naar de døde, skulle han give dem en sømmelig begravelse. "Men saafremt de med Sønnen om Opholden paa denne Maade ikke skulle kunne forenes, har Fæsteren indgaaet at levere ermelte
sine Forældre foruden Huslye til deres Ophold 4 tdr. Rug og 2 Tdr. Byg til hver Martini samt anskaffe dennem en Koe og 4 Far, som han fodrer og græs-ser for dem ved Gaarden forsvarlig og vel dog agter at naar en af dennem enten Manden Niels Pedersen eller hans hustrue ved Døden afgaar, bortfalder det halve af Kornet, saa ikkun leveres af Fæsteren 2 tdr. Rug og l Tdr. Byg aarlig, hvilket han forbindes til at holde og efterkomme upaaklage lig".
efter Peder Nielsens død blev der den 21. februar 1803 iværksat skifte-forretning i boet af ejerne Niels og Jens Stenild til Voergaard og Rugtved. Foruden enken Maren Pedersdatter efterlod afdøde sig børnene Niels, llh aar, Anne, 6 aar. Maren, 3 3/4 aar, og Inger, h aar gammel. Som værge for de u-myndige børn mødte Christen Jacobsen fra Mølleholtet, medens sognefogden Anders Henriksen .fra Albækgaarde og lægsmand Jens Christensen Dahl fra Fæ-broen var vitterligheds- og vurderingsmænd.
Af løsøre effekter fandtes bl.a.: I dagligstuen: to alkovesenge, en seng "i et Udskud" og en vugge, altsammen med tilhørende sengetøj bestaaende af olmerdugsoverdyner og hovedpuder, bolsters- og vadmelsunderdyner samt blaar-lærredslagner, et rødmalet standskab, et hængeskab, tre tintallerkner, en smørcirkel, hvorpaa afdødes navn var sat, et jernstrygejern, en jernbismer, en jernbilæggerkakkelovn, ni lertallerkner, nogle gamle bøger og en bibel. I vesterstuen: to nagelfaste sengesteder, en gammel kiste, som indeholdt børnenes klæder, et spanskrør, femten lertallerkner og en æske samt en rød-malet kiste, som indeholdt afdødes gangklæder, nemlig en ny blaa kjole, en blaa klædesvest med metalknapper, en blaa vadmelsrejsekjole, en stribet un-dertrøje, en stribet brøstdug, en hvid vadmelstrøje, en grønstribet under-trøje, en blaastribet brøstdug, en gammel blaa rejsekjole, en hvid lærreds-skjorte, en blaa vest, en gammel skindbrøstdug, en skindundertrøje, en hvid nattrøje, et par skindbukser, fire skjorter, et par blaa bukser, et nyt rødt og et gammelt hatteslag, to trekantede hatte, en ny rund hat, tre par strømper, en gammel hue, et par nye støvler og et par sko. I køkkenet nævnes: to jerngryder, to jernpander, to potter, et lille standskab og en staalstang. I et kammer stod to bøge halvtønder, to degnebøtter, et lille kar og en otting, og i bryggerset fandtes et lille bøgekar, en standtønde, . øltønde, tre stripper og et driftetrug. I laden og paa ladens loft fand-. noget utærsket korn, der skønnedes at udgøre 7 tdr. rug, 5h tdr. byg 8 tdr. havre, hvilket korn ansaas for at være tilstrækkeligt til sæde-ædekorn, indtil den nye høst blev bragt i hus, hvorfor kornet ikke vur-deredes. Boets samlede aktiver blev herefter opgjort til 65 rdr.
Dernæst anførtes den ifølge en synsforretning paa gaarden af 19. decem-ber 1789 til afdøde Peder Nielsen overleverede besætning samt inventar. Han havde dengang ved fæstets overtagelse faaet udleveret et sort øg, 15 aar, to sorte heste, 5 aar, en graa hoppe, 14 aar, en brun hoppe, 2 aar, en blak-ket hoppe, 2 aar, fem fækreaturer, seks køer, en studekalv, en vædder, ti faar og en griaeso samt af redskaber to vogne og en plov, en beslagen vogn med fjolle, afsæt og vognskrin, to agestole, seletøj til to heste, to træ-vogne med møgfjelle, en plov med jern og dræt til fire heste og to jern-harver. Herudover havde han modtaget et rødmalet fyrretræsbord paa egetræs-fod, en foldebænk paa egetræsfod, et ur med brunmalet futeral, et tinfad og to tallerkner, ti mælkebøtter, noget sengetøj, tre stole med halmsæder, en træstol, en gammel lygte, en kobbergruekedel af en halv tøndes rum, nog-le tønder, kar og stripper, fire høleer, en slibesten med jernaksel, en sav, to grebe, to spande, to jernforke, to plejle, tre river og en hakkel-seskiste med kniv. Det var herefter syns- og vurderingsmændenes opgave at skønne, om den besætning, de redskaber og det ekstra inventar, som fandtes i boet, af værdi nogenlunde svarede til det ifølge synsforretningen 1789 til afdøde af godset udleverede.
Paa forespørgsel erklærede enken, at hun ville betale enhver legitime-ret fordring, som efter skiftet maatte opstaa, ligesom enken forsikrede at boet iøvrigt var gældfrit, naar undtages hvad man skyldte "hos Bønderne". De herrer Stenild oplyste, at de havde en del penge tilgode for skatter for besætningsmangler og for mangler ved bygningernes istandsættelse, hvilke be-løb de dog først senere ville kunne opgøre og bevise. Enken erklærede imid-lertid at ville fastholde mandens besidde l se s ret over gaarden, og med lav-varge forpligtede hun sig til at være ansvarlig for alle de antegnede, vur-derede og registrerede effekter samt at bestyre stedets hele husholdning og erlægge regnskab herfor. Afdødes forældre, som ogsaa var tilstede paa skiftet, udtrykte haab om at de ogsaa for fremtiden kunne nyde ophold af gaarden, idet de havde overladt den afdøde søn alt deres inventar med vide-re.
Den 29. april 1803 fortsatte skiftebehandlingen, og forvalter Poulsen mødte nu op paa herskabets vegne og fremlagde en paa lovlig maade erhver-vet synsforretning, i henhold til hvilken bygningerne skulle repareres for -32 rdr. 2 mk. 10 skilt., medens der manglede føde- og sædekorn for 19 rdr.
Herudover havde herskabet ingen krav, hvorfor de altsaa maa have opgivet at bevise mangel paa besætning etc., ligesom de maa formodes i mellemtiden af enken at have faaet udbetalt de af dem nævnte resterende skatter. Imid-lertid kunne skifteretten umiddelbart godkende herskabets krav, der altsaa sair-let beløb sig til 51 rdr. 2 mk. 10 skill., hvorfor de herrer Stenild skulle indhente birkerettens kendelse om at være berettiget hertil. Denne kendelse forelaa knap en maaned herefter, hvorfor skiftebehandlingen slut-tedes den 27. maj med en konstatering af, at de samlede gældsposter nu an-drog 75 rdr., hvorfor der intet kunne blive at arve. Dette resultat har ø-jensynlig overrasket enken, idet hun nu oplyste, at hun ønskede at fratræde fæstemaalet paa gaarden. Skifteretten foreholdt hende imidlertid, at hun forinden skulle tilsvare gælden, hvorefter skiftet sluttedes.
|