Vendelboaner.com

Vendelboerne med deres rødder i Vendsyssel med fokus på Ovesen, Pedersen, Jensen og larsen

Del Udskriv Tilføj bogmærke

Fortællinger

» Vis alle     «Forrige «1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 57» Næste»     » Lysbilledshow

Hvorfor WERMARWERMAR.

Denne artikel skrives på grund af, at jeg for fire år siden i 2007 blev kontaktet af en efterkommer af den berømte og berygtede Ovesen familie: Arne Pedersen. Han havde forsket i slægten Ovesen, og var stødt på navnet Wermar. Jeg kunne oplyse , at jeg var gift med P. M. Wermar Gade, samt at der var ca. 10 personer med navnet Wermar. Det han ønskede at vide, var hvor navnet kom fra. Jeg fortalte, at min svigermor Konny Marie Wermar Ovesen ( Gade) for mange år siden fortalte mig, at hendes mor, Johanne Jensine Ovesen, havde fortalt, at navnet Wermar var ” købt ” og ikke måtte bruges af andre. Hun sagde, at jeg måtte sørge for, at navnet gik videre, for der var foruden hende selv, hendes 3 børn og børnebørn ikke andre med navnet. Det var ca. 1967.
Arne Pedersen og jeg gik i gang med, at løse gåden om navnets oprindelse. Johanne Jensines broder Mads Kristian Ovesen født i 1878, samt hans broder Marius Otto Adolf Ovesen født i 1897 søgte i 1911 kongen om navneforandring, således at Mads herefter fik navnet William Christian Wermar og Adolf kom til at hedde Egon Wermar. Navnet Egon havde han tillagt sig, da han blev voksendøbt.
Ansøgningen om navneændring var sendt fra København hvor Mads Christian havde taget ophold, for at komme væk fra sin skandaleramte familie i Aalborg.Det fremgik meget klart, at han skammede sig over sin far Peder Ovesen og således tog afstand fra familienavnet Ovesen. Hans mor Johanne Madsen havde ladet sig skille af samme grund og kaldte sig nu enke.
Mads startede virksomhed i København.Han boede i Vesterbrogade 131, st. hvor han også drev forretning med hatte og hattepynt. Men det blev desværre en kort karriere.
Den 10. juni 1914 døde han på adressen. Han blev begravet som ugift og der er ingen dokumentation for, at han havde efterkommere.
Skifteretsattesten fortæller, at han var forlovet med Anna Flood. Hun var født i Bergen i Norge 1888, og var ansat i forretningen.
Brødrene Ovesen ændrede således navn i januar 1912. Deres søster Jensine må have syntes om navnet. Samme år fik hun en søn, som blev døbt: Ove Børge Wermar Ovesen. Ove døde allerede i 1925. Fadder ved dåben var: Cigarmager Egon Wermar. Det må antages, at Egon derefter rejste til København.
Ove Børge var således den første , som døbtes Wermar. Den næste var Konny Marie, som blev min svigermor. Hun levede fra 1917-1979.
Jeg tror, at alle nulevende Wermar i slægten hedder Gade til efternavn.
Egon har ikke været registreret i folkeregisteret i København. Han har kun boet ganske få år i København men har været tilmeldt i Politibladene. Hans videre skæbne kendes ikke.
Spørgsmålet om grunden til at Brødrene Ovesen valgte netop navnet Wermar er ,indtil nu, ubesvaret.
Af hensyn til de nulevende efterkommere af Konny Marie Wermar Ovesen er der ikke nævnt navne på personerne.

Kirsten Gade

Ejer/KildeKirsten Gade
Knyttet tilMads Christian Ovesen (Navneforandring)

» Vis alle     «Forrige «1 ... 28 29 30 31 32 33 34 35 36 ... 57» Næste»     » Lysbilledshow

Webstedet drives af The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 13.0.4, forfattet af Darrin Lythgoe © 2001-2022.

Opdateres af Arne Pedersen. | EU-persondataforordningen.

Arne Pedersen mellemvang 31 9362 Gandrup Tlf. +45 61691594