Vendelboaner.com

Vendelboerne med deres rødder i Vendsyssel med fokus på Ovesen, Pedersen, Jensen og larsen

Del Udskriv Tilføj bogmærke

Fortællinger

» Vis alle     «Forrige «1 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 57» Næste»     » Lysbilledshow

En mærkelig mand Petrus Hansen • (Research):4.9 Petrus Andreas Hansen, født 7.9.1904 i Aakær skole, Dronninglund, søn af Mads Johannes Hansen og hustru Pouline Petrea Pedersen, (40 år) - døbt 2.10.1904 i Aså kirke - død 16.5.1984 på Plejehjemmet Margrethelund, Dronninglund; - begravet 22.5.1984 på Aså kirkegård - typograf kontrolassistent - ugift.

  I sin ungdom var han i nogle år kontrolassistent i Ejby på Fyn og derefter i Hjallerup. Senere blev han udlært typograf og arbejdede i mange år på Øst Vendsyssel Avis i Dronninglund. Det var et arbejde, der interesserede ham stærkt, og efter han blev pensioneret, havde han et job med at læse korrektur på avisen, inden den skulle trykkes. Hans største interesse i fritiden var orgelmusik, og han havde bestået eksamen som organist og var i nogle år organist ved Aså Kirke. Han gik tit til møde i Dronninglund missionshus og det glædede ham meget, at han ofte blev bedt om at spille der. De senere år var han svagelig og han glædede sig meget over de besøg, han fik i sit hjem på Rævedalsvej og de sidste par år på plejehjemmet.(Afskrift fra artikel i Vendsyssel Tidende 17-10-1971).
  Typograf, der spillede på orgel i 31 kirker.

  "Et mærkeligt menneske", som han selv siger, har lagt vinkelhagen og nyder nu orgelmusik i stuen i Dronninglund.

  Jeg er et mærkeligt menneske, siger typograf Petrus Hansen, Rævedalsdvej, Dronninglund, og det hænger vel sammen med, at jeg ikke har været gift. Musikken har fyldt mit liv ud, jeg lever og ånder sammen med den. Mange kan ikke forstå det, men musikken har givet mit liv rigt indhold. Manden, der siger dette, har netop lagt vinkelhagen på hylden efter trofast at have tjent fader Gutenberg i 37 år. Og jeg har været glad for mit arbejde på Øst Vendsyssel Avis i Dronninglund, siger Petrus Hansen og heldigvis har det artet sig således, at jeg også har kunnet dyrke min store hobby orgelmusikken.

  Lige fra barn har Petrus Hansen interesseret sig stærkt for orgelmusik, og i 1945 bestod han den lille organist eksamen ved musikkonservatoriet i Aarhus med musikinspektør J. L. Emborg og organist Carstens, Johanneskirken i Aarhus som censorer. Han har virket som organist fra august 1964 til august 1965 ved Dronninglund kirke og haft lejlighed til at spille på 31 kirkeorgler i Danmark, bl. a. i Aarhus domkirke, i Skive, i Markuskirken og Vor Frelser kirke i Aalborg, i Sæby kirke og mange flere steder, bl. a. som vikar fem steder på Fyn.

  Noderne der blev væk.

  Petrus Hansen er en dygtig fortæller. Han bruger ikke overflødige ord, når han beretter, men han beretter gerne. Helst om timerne ved orglerne. Engang spillede jeg i Dronninglund kirke, siger han. Jeg spillede et fint præludium efter Otto Balling. Præsten var åbenbart tilfreds, for efter gudstjenesten kom han hen til mig og sagde tak for i dag. og, tilføjede han, det var et dejligt præludium.

  Der er blot det ved det, at noderne blev væk for mig midt i præludiet, så resten måtte jeg selv komponere. Om jeg imponerede præsten ved jeg ikke. Men improvisation skal der til for at blive en dygtig organist. Jeg ville gerne have taget den store organist eksamen, men det varer syv år og nu er det for sent. Jeg er 67. Men jeg spiller dog stadig ved Dronninglund kirke som vikar fire-fem gange om året for kirkens dygtige organist.

  Hvorfra stammer interessen for Orgelmusik?

  Fra den tid, da min fader gennem mere end 40 år var kirkesanger i Asaa. Han blev ved til han var 72.

  Og navnet Petrus?

  Jeg var fra et indremissionsk hjem, derfor det bibelske navn Petrus, som betyder "klippen". Jeg har endnu et bibelsk navn, Andreas. Min far var i øvrigt lærer ved Aakjær skole ved Aså, og her blev jeg født.

  Også kontrolassistent.

  Petrus Hansen kom i lære som typograf den 3. nov. 1919 og aflagde fem år senere svendeprøve med ros. Han deltog i kursus på fagskolen for boghåndværk på Teknologisk institut i København. Han har prøvet at være arbejdsløs. Det skete i 1926.

  Dengang stod der 50-60 mand, hver gang en stilling skulle besættes, siger han, og det gav anledning til at jeg blev uddannet på Køng højskole ved Glamsberg på Fyn. Fra november 1926 til maj 1933 var jeg derefter kontrolassistent i Øndslev pr. Ejby på Vest Fyn.

  Derefter var jeg assistent i tre år i Bygum ved Ålestrup, og endelig i godt et års tid indtil sidst i 1937 kontrolassistent i Tolne.

  Siden 1938 har Petrus Hansen været en trofast medarbejder ved Øst Vendsyssel Avis i Dronninglund, dog afbrudt af en periode på tre år som kontrolassistent i Hjallerup med regnskab bedømt med rent ug tre år i træk, højeste anerkendelse.

  Og hele fritiden er blevet fyldt ud af orgelmusik?

  Jeg spiller også violin. I mange år har jeg været med ved landsstævner i sammenslutningen af Luthersk missionsforening og Indre Missions strengekor, og det er blevet til mange koncerter rundt om, bl. a. Viborg, Esbjerg, Aarhus, Aalborg og København. Og desuden har jeg i nogle år været kasserer i den lokale afdeling af Kristelig lytter- og fjernseer forening.

  Afsked med "Pilgrimskoret".

  Petrus Hansen har siden 1954 boet på Rævedalsvej i Dronninglund. Først hos sin søster, og efter hendes død overtog han huset. Og selv om organisten og kontrolassistenten spillede og arbejdede adskillige steder i landet, så blev det alligevel Dronninglund. Som jeg sagde: musikken har givet mit liv indhold, og jeg nyder nu hver dag. Jeg har aldrig haft det så godt, som i de sidste ti år. Udviklingen har medført fantastiske forbedringer og den har også medført en betydelig udvikling i Dronninglund, hvor nye kvarterer er skudt op mange steder. I "gamle dage" kendte jeg de fleste mennesker i byen, nu kender jeg yderst få. Slet ikke de unge.

  Petrus Hansen kan ikke lade være med af og til at gå en lille tur hen til stueorglet. Han har lyst til at spille på det.

  Interesserer De Dem for musik, spørger han. Har De selv spillet?
  Jeg må bedrøve ham med, at selv nogle år som tuba blæser i et FDF orkester ikke har givet mig det store kendskab til musikken. Så skal De høre lidt orgelmusik til afsked, siger han. Og mens tonerne fra Richard Wagners "Pilgrimskoret" af Tannhäuser vælder ud af orglet, tager vi afsked.

Knyttet tilOrganist Petrus Andreas Hansen
AlbummerKirker

» Vis alle     «Forrige «1 ... 22 23 24 25 26 27 28 29 30 ... 57» Næste»     » Lysbilledshow

Webstedet drives af The Next Generation of Genealogy Sitebuilding v. 13.0.4, forfattet af Darrin Lythgoe © 2001-2022.

Opdateres af Arne Pedersen. | EU-persondataforordningen.

Arne Pedersen mellemvang 31 9362 Gandrup Tlf. +45 61691594